Elektrische verwarming versus centrale gasverwarmingssystemen

Vraagt u zich af welk type verwarmingsoplossing u moet gebruiken? Dat zou u zeker moeten doen. Waarom? Omdat het een belangrijke vraag is die implicaties heeft voor de energie-efficiëntie van uw huis of eigendom.

Elektrische verwarming

Lange tijd werd gas beschouwd als de goedkoopste manier om een ​​eigendom te verwarmen. Het is de meest voorkomende vorm van verwarming in Nederlandse huizen. Een gassysteem bestaat uit een enkele boiler die water verwarmt en vervolgens via leidingen naar radiatoren door het hele pand pompt. Het biedt ook warm water voor de keuken en badkamers. In de loop der jaren zijn gassystemen grotendeels hetzelfde gebleven met weinig innovatie. Elektrische verwarming is echter geëvolueerd naar een energiezuinig alternatief, met alle voordelen van de oude boilers, maar geen van de nadelen. De verschuiving van gas wint vaart – ondersteund door een aantal cruciale factoren:

  1.  Wetgeving – nieuw overheidsbeleid bepaalt dat alle nieuwe woningen geen gasaansluiting meer mogen hebben
  2. Kosten – installatiekosten voor op gas gebaseerde systemen zijn veel hoger dan elektrische verwarming en gaan gemiddeld niet zo lang mee.
  3. Technologie – elektrische verwarmingstechnologie neemt toe, maar vermindert in prijs.
  4. Ecologisch bewustzijn – consumenten zijn zich meer bewust van de behoefte aan schone en efficiënte verwarmingssystemen die bijdragen aan het creëren van een duurzaam huis.

De voordelen van elektrische verwarming

Elektrische verwarming is ongelooflijk veelzijdig, omdat het zowel voor lucht- als waterproducten kan worden gebruikt. Laten we een paar voordelen van elektrische verwarming boven gas eens nader bekijken.

Installatie

Elektrische verwarmingssystemen zijn eenvoudiger en goedkoper te installeren in vergelijking met centrale verwarming op gas die leidingen, ventilatieopeningen en kanalen vereisen. Ze vereisen geen rookkanaal of pijpwerk, dus er zijn geen beperkingen aan de lay-out of het ontwerp van het gebouw.

Veiligheid

Elektrische kachels zijn over het algemeen veiliger dan gas omdat ze geen brandstof verbranden om warmte te genereren. Dit elimineert risico’s zoals uitstoot van koolmonoxide en explosies. Bovendien zijn er geen met water gevulde buizen, dus er is minder risico op schade aan de woning door lekkende of barstende leidingen.

Controle

Met gassystemen kunt u het merendeel programmeren volgens een verwarmingsschema dat past. Het is echter niet mogelijk om verschillende radiatoren of kamers apart te bedienen. Dit kan alleen als ze verbonden zijn een slimme thermostaat, zoals de honeywell thermostaat. Ingebouwde Wi-Fi wordt nu standaard geleverd met veel elektrische verwarmingssystemen, zonder dat er extra thermostaten of onderdelen nodig zijn.

© Askmontage.nl 2019